Lopers & Buddy’s Marathon New York

Team Running Blind bestaat uit:

  • Machteld Cossee en buddy’s Jan Knaap en Johan van Dijk
  • Theo Grabijn en buddy’s Jochem Schut en Marianne Lankelma
  • Roger Ravelli en buddy Arthur de Hart
  • Nyash Karanja en buddy Daniel Huijser
  • Jeroen van der Linden en buddy’s Gerard Versteeg en Maarten Sluyters

Hieronder een korte voorstelling van de lopers en buddy’s en hun motivatie.

Lopers

Machteld Cossee

Machteld lacht altijd :-)
Machteld lacht altijd 🙂

Een hele marathon buddyen vergt enorm veel concentratie en om te voorkomen dat de buddy uitgeput raakt, mag ik met twee buddy’s de New York marathon gaan rennen.

Een slechtziende en slechthorende loper begeleiden is echt niet eenvoudig. Het tempo moet kloppen, je loopt dicht bij elkaar, maar mijn buddy moet constant met de omgeving bezig zijn; waar zijn de stoepjes, hoe neem ik een bocht, waar zijn er obstakels, hoe gaan we de andere lopers inhalen, duidelijke instructies zeggen en of doorgeven via lintje. Kortom dat vergt behoorlijk wat oefening, inspanning en empathie.

Twee zéér ervaren marathonrenners, ultrarenners, sportmannen in hart en nieren gaan mij tijdens de marathon van New York begeleiden, en mij er doorheen slepen. Beiden hebben deze marathon al eens eerder gedaan, dus zij weten waar ze aan beginnen En zij weten ook waartoe ze mij hebben geënthousiasmeerd.

Met Jan en Johan loop ik nu inmiddels al een paar jaartjes af en toe een rondje door de Kennemerduinen. Tijdens het rennen kreeg ik vele enthousiaste verhalen te horen over alle marathons die zij over alle werelddelen rennen. Zou ik dat eigenlijk ook kunnen? Zo’n hele marathon rennen? Zo’n takke-eind achterelkaar….

Volgens mijn buddy’s zou ik dat ook wel kunnen. Oké…. ‘Once in lifetime’ wil ik wel eens ervaren hoe dat nou is, een hele marathon rennen, de voorbereidingen, vele trainingen, wat het doet met mijn mindset en lijf. Volgens mijn buddy’s moest ik dan ook naar New York gaan, als ik  ‘één keer in mijn leven’ de marathon wil gaan rennen. Een unieke onvergetelijke ervaring

Jan Knaap en Johan van Dijk, super tof dat jullie deze uitdaging met mij aangaan. En natuurlijk ook dank aan alle buddy’s die met mij trainen in de voorbereidingen hier naar toe.. (Esther, Lisa, Lotte, Brigje, AnneMarie, Angeline, Timo, Marga,  RunningBlind Amsterdam team, en iedereen die ik vergeet….)

Machteld Cossee, 42 jaar (daarom ook dit jaar die 42 km rennen!!), woont in Haarlem met gezin, sportief, Allemaal Vitaal, naast rennen ook skiën, boksen, wandelen en lekker eten en drinken met familie en vrienden. Usher Syndroom type 2a, slechtziend en slechthorend, progressieve genetische aandoening. Meer info over deze aandoening op www.ushersyndroom.nl

Theo Grabijn

Jochem Theo Marianne

De twijfelaar in mij… 

Mijn naam is Theo Grabijn. 57 jaar en nu bijna 7 jaar slechtziend. Eigenlijk had ik heel andere plannen voor dit jaar. Ik wilde een halve triatlon gaan doen. Vorig jaar ben ik met triatlons begonnen en de combinatie van zwemmen, fietsen en lopen is een hele leuke manier om je grenzen op te zoeken. Op een gegeven moment begonnen de plannen bij Running Blind Amsterdam, om een marathon te gaan lopen, steeds meer vorm te krijgen.

Het doel is gesteld.  Running blind gaat naar New York, om daar de marathon te gaan lopen. En wat doe je dan? Ga je mee, terwijl je nog nooit een marathon hebt gelopen? In eerste, tweede en derde instantie niet. Het is een takke end lopen en zo ver weg. Wat gaat dat kosten en kan ik het wel? Vragen en twijfel. 

Eerst maar eens een marathon lopen in Amstelveen. Echter voor dat ik die kon lopen moest ik beslissen. Weer die twijfel. Waarom een unieke kans laten lopen terwijl het trainen voor de Marathon in Amstelveen best goed gaat. En zoals Daniël zegt “je krijgt spijt van de dingen die je niet doet”. Dan is de kogel door de kerk. Ik ga ook! En gelukkig maar dat ik besloten heb om mee te gaan voordat ik de eerste heb gelopen. Wat is dat ver die 42.195 meter lopen. Hoe ontevreden en teleurgesteld ik vlak na de finish ook was, ik kan het wel. 

Nu ben ik een paar maanden verder en het trainen met de groep New York-gangers is een hele gezellige en motiverende activiteit. iedere keer een stapje verder, je grenzen verleggen en doorgaan om straks fit en met 2 toppers van buddy’s aan de start en de finish te komen. Jochem en Marianne gaan mij begeleiden tijdens de marathon. Ook dat is voor mij heel bijzonder en motiverend.  Het doel is om lachend over de finish te lopen, desnoods te kruipen, maar de finish gaan we halen.

Nu het nog maar een kleine 3 maanden is voor we vertrekken neemt de twijfel eindelijk een beetje af. Vastberaden naar het doel toewerken is nu mijn motto.
Ik kijk er naar uit!

Roger Ravelli

Roger en Arthur

Ik loop vanaf 2002. Heb mijn eerste marathon in 2004 gelopen. Daarna volgde er elk jaar twee erbij. Als het allemaal lekker gaat is hardlopen een heerlijke sport, en ook de eenvoudigste. Het is een goede manier om fit te worden en te blijven. Maar toen in 2008 bij mij Juveniele Macula degeneratie werd gediagnosticeerd was niets meer zoals het was en veranderde mijn leven drastisch. Zo ben ik ook gestopt met hardlopen, totdat ik in 2016 contact heb gelegd met Running Blind Amsterdam. Stapje voor stapje kreeg ik weer meer vertrouwen in het hardlopen en kon ik aan mijn conditie en acceptatie werken. Met als kers op de taart dat ik dit jaar samen met buddy Arthur in november DE marathon in New York ga lopen. Het gaat mij niet om de tijd maar om de beleving. Ik heb ook echt behoefte aan outdoor activiteiten waarbij je fysiek echt uitgedaagd wordt. Met als doel fitter en conditioneel sterker te worden.

Nyash Karanja

Nyash met Gerrit tijdens Roparun 2017

Ik ben Nyash Karanja en ik ben in 1972 geboren in Kenia. Ik ben met goede ogen geboren, maar door een oogziekte in mijn jeugd en door gebrek aan geld voor medicatie, ben ik nu heel slechtziend. Mijn rechteroog is blind en met links zie ik bijna niets (minder dan 8 %).
Een jaar of zeven terug ben ik via VISIO (organisatie voor Blinde en Slechtziende mensen) in contact gekomen met een begeleider van Running Blind. Dat vond ik zo geweldig met als resultaat dat ik nu zes jaar aan het hardlopen ben. Iedereen was enthousiast en het ging goed. In Kenia moest ik elke dag 10 km heen en 10 km terug lopen op blote voeten en een tas vol boeken. Misschien dat het daarom meteen wel zo goed ging……

Hardlopen is mijn grote hobby en inmiddels een passie voor mij geworden. Ik kan niet meer zonder! Door het hardlopen heb ik heel veel mensen leren kennen en zijn vrienden geworden. Sommige daarvan zijn hele goede vrienden geworden, ook buiten het hardlopen om.

Mijn droom was om ooit de New York Marathon te kunnen lopen. De New York Marathon is uniek, staat bij veel hardlopers op ‘het lijstje’ en heel internationaal met  mensen uit  veel verschillende landen. Bijna een ‘must’ voor elke hardloper.

Ik ben verschrikkelijk blij, dat ik de kans heb gekregen, om in november 2019 met Running Blind mijn droom uit te laten komen.
Het is een uitdaging die we met elkaar aan gaan. Met al mijn blinde en slechtziende hardloopvrienden, onze FANTASTISCHE buddy’s en alle andere vrijwilligers, die zich ingezet hebben om dit voor elkaar te krijgen, gaan we er een SUPER feest van maken!

Jeroen van der Linden

Nu lacht Jeroen nog

Mijn naam is Jeroen van der Linden. Ik ben 2 meter lang en ben geboren in 1974. Ik ben van beroep sportmasseur. En daarnaast ben ik ook een balonnen-artiest. Op mijn 16e jaar heb ik een hersentumor gehad. Daar ben ik aan geopereerd en hebben ze met succes de tumor weggehaald. Omdat de tumor destijds al zo’n 5 a 10 jaar in mijn hoofd zat, was de druk in mijn hoofd langzaam opgehoopt. Toen de druk bijna 2 keer zo hoog was kreeg ik complicaties en daardoor zijn we erachter gekomen dat er een tumor in mijn hoofd zat. Door het verwijderen van de tumor is de druk in mijn hoofd afgenomen. Door het wegvallen van de druk zijn mijn oogzenuwen beschadigd geraakt. En helaas is het zo dat oogzenuwen zich niet volledig kunnen herstellen. Dit houdt in dat ik nu met het linker oog 5% zie en het rechter oog 2%. Hier moet ik het mee doen.

Zo’n 10 jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met het hardlopen. Mijn 1e wedstrijd was 5 km op 18-04-2010 met Bjorn van de Neut als mijn 1e buddy. Daarna kreeg ik de smaak te pakken. En heb heel veel wedstrijden gelopen. Destijds bestond Running Blind Amsterdam nog niet, maar kwam ik wel met Running Blind Regio Rotterdam in contact. Nadat er bekend werd gemaakt dat er ook een Running Blind Amsterdam regio werd opgericht heb ik me aangemeld. Nu bestaat Running Blind Amsterdam ongeveer 7 jaar en heb het nog steeds erg naar mijn zin. Het voelt echt aan of het mijn clubje is. Mijn hart ligt bij Running Blind. Het is een geweldige organisatie die mensen met een visuele beperking aan het hardlopen helpt.

In 2015 heb ik mij zelf als doel gesteld om in mijn 42e jaar een marathon te gaan lopen. Dit heb ik gedaan met 2 buddy’s, Bjorn van de Neut en Maarten Sluyters. Die beide een halve marathon gingen hardlopen. Dit was een geweldige ervaring en heel zwaar. Ik heb de man met de hamer helaas iets te vroeg gevoeld en heb de marathon in 4:44:34 gelopen.

2017 was voor mij een heel goed getraind sportjaar. In dat jaar heb ik de RopaRun gedaan met buddy Gerard Versteeg. De RopaRun is een hardloop-estafette van Parijs naar Rotterdam of Hamburg naar Rotterdam. Hier krijg je 50 uur de tijd voor om meer dan 550 km te hardlopen. Dit was een super ervaring en heel leerzaam.

Daarna heb ik de trend doorgezet en heb ik in het 2de deel van 2017 de marathon van Amsterdam nogmaals gedaan met een nog beter trainingsschema. Ik heb met buddy Gerard Versteeg en Maarten Sluyters gelopen,  die beide een halve marathon hebben gelopen. De hele marathon hebben we gelopen in 4:17:35. Een geweldige tijd en daar ben ik super trots op.

Hierna kreeg ik het idee om nog 1 keer een marathon te gaan lopen maar dan in een land of stad waar ik nog niet eerder ben geweest. En dan heb je het over de marathon van New York. Het idee was om dit in 2018 te gaan doen maar i.v.m. omstandigheden is dit niet van de grond gekomen. Met dit idee in mijn hoofd kreeg ik vorig jaar van Nyash en Daan (haar buddy) te horen dat zij ook plannen hadden om eventueel naar New York te gaan in 2019. Toen heb ik gezegd dat ik ook graag mee zou willen gaan. En van daar uit is het balletje gaan rollen om met Runners van Running Blind Amsterdam een groepje te vormen. En dit is gelukt. Met een organisatie vanuit Amerika genoemd Achilles International. Waar we gegarandeerde startbewijzen konden regelen en waar de buddy’s gratis ingeschreven konden worden.

Ik vind het geweldig dat we met een groep van 5 slechtzienden en 8 buddy’s de marathon van New York aan gaan. Om de marathon van New York te gaan lopen is een DROOM die uit komt. En dat ik dit kan delen met 2 zeer goede buddy’s Maarten Sluyters en Gerard Versteeg, die ondertussen ook goede vrienden zijn geworden, maakt het verhaal nog geweldiger.

En dat er nog 4 slechtzienden vanuit Running Blind Amsterdam mee doen met hun buddy’s maakt het nog vele malen geweldiger.

Ik ben uitermate trots op mijn New York groep met wat we allemaal aan het doen zijn om aan de marathon van New York mee te doen. We zijn een zeer goed team. We gaan erg genieten van de ervaring die we gaan krijgen van deze marathon. 

Buddy’s

Jan Knaap

Machteld en Jan

In 2010 liep ik mijn eerste marathon in New York. Groot was mijn verbazing dat ik na een kilometer of twaalf werd ingehaald door twee synchroon lopende runners in een geel shirt, die met een koordje aan elkaar verbonden waren.
Op de achterkant van hun shirts stond ‘Blind Runner’ en ‘Guide’. Zoiets had ik als beginnende marathonloper nog nooit gezien, wist zelf niet dat dit kon en bestond.

Negen jaar later loop ik mijn tweede New York Marathon en 23ste in totaal. Nu in datzelfde gele shirt van de Amerikaanse charity organisatie Achilles International met ‘Guide’ erop. Naast mij zal 42,2 km Machteld (Cossee) lopen, ook in een geel shirt met ‘Blind Runner’ erop. Sinds een aantal jaren ben ik een van haar trainingsmaatjes. Samen hebben we inmiddels de nodige hardloopwedstrijdjes in Nederland gelopen. En laten wij op onze beurt hardlopers om ons heen in verbazing achter.
Maar belangrijker, we laten hiermee zien dat een beperking in veel opzichten geen beperking is. 

In New York laat Machteld niets aan het toeval over en beschikt daarom over twee guides: het duo Johan (van Dijk) en Jan. We gaan er alles aan doen om Machteld in haar eerste marathon een geweldige ervaring mee te geven!

Johan van Dijk

Johan

3 november 2019. Dan gaat het gebeuren, Machteld loopt de marathon van New York. Haar eerste. Mijn 39e en 8e keer New York. Ik heb inmiddels de 6 majors gelopen en op alle continenten. Maar deze race wordt anders dan alle anderen. Samen met buddy Jan Knaap lopen we gedrieën deze 42.195 meter. Verbonden door een lintje, maar nog meer door Machteld. Ik vind het fantastisch dat zij de marathon gaat lopen en dat ze zich niet laat tegenhouden door haar verminderd zicht. Net als de andere Blind Runners dat niet toestaan. Een marathon lopen is al niet makkelijk, daar moet je goed voor trainen. Maar een marathon lopen  terwijl je weinig tot niets kunt zien en je maar moet vertrouwen op je buddy’s. Daar heb ik groot respect voor en voel me vereerd daar iets aan te mogen bijdragen. Dit wordt een onvergetelijke marathon voor ons allemaal en we gaan ervan genieten van start tot finish. Kan nauwelijks wachten!

Arthur de Hart

Arthur

Hardlopen doe ik sinds mijn studententijd…. Dat is dan zo’n 40 jaar. In sommige jaren doe je veel kilometers en in andere jaren weinig. Vaak liep ik met collega’s van Tata Steel de gebruikelijke afstanden van 10 tot 20 km. Daarin kwam drastisch verandering als gevolg van mijn scheiding in 2011. Met hardlopen kon ik veel geestelijke rust vinden en de langere loopjes in de duinen waren een echte “energyboost”. Al snel kwamen de marathons om de hoek  kijken.. eerst Rotterdam in 2013, dan Amsterdam en telkens ging de bestemming verder. Leuke mini-vakanties met een zondagochtendloop. Elk jaar doe ik twee marathons; de laatste in Chicago.

Sinds een paar jaar heb ik een longprobleem en ook meer behoefte om rustiger met anderen te lopen. Mensen enthousiast maken voor de langere afstand en die op een prettige manier voltooien. Dat is mijn missie. Zo kwam ik begin 2018 bij Running Blind. Met veel plezier loop ik wisselend met een drietal slechtzienden en altijd is het reuze gezellig. Een leuke wereld die ik voor geen goud meer zou willen missen. En dan gaan we naar New York dit najaar…. met z’n zestienen. Mijn maatje Roger Ravelli en ik hebben er veel zin in.

Jochem Schut

In 2009 ben ik begonnen met hardlopen, waarbij ik in 2012 in aanraking ben gekomen met het begeleiden van visueel beperkten als buddy. In 2016 ben ik Theo tijdens een loopje tegen gekomen, waarna ik mij heb aangesloten bij Running Blind in Amsterdam. Sindsdien hebben we veel trainingen en loopjes gedaan. In 2017 hebben we de Roparun van Hamburg naar Rotterdam gelopen en nu gaan we samen met Marianne de uitdaging aan om de marathon van New York te lopen.

Het lopen van de marathon is zoveel meer dan de uitdaging om je lichaam te dwingen zo’n afstand te rennen. Het staat voor mij voor vrijheid om te gaan en staan waar we willen. En wij als buddy zijn niets meer dan hulp om dit voor anderen mogelijk te maken. Het gaat niet om de eindstreep (oke, wel een beetje), maar vooral  om de hele ervaring, van de eerste plannen tot de voorbereidingen, de reis zelf en samen een nieuwe plek te ontdekken. New York, here we come!

Marianne Lankelma

Marianne

Mijn naam is Marianne (25 jaar) en sinds 2,5 jaar ben ik buddy bij Running Blind. Ik verbaas me er soms nog steeds over wat een geniaal en fantastisch concept Running Blind is. Ik heb grote bewondering voor de positiviteit en het optimisme van onze lopers! Ik vind ze stuk voor stuk heel dapper en inspirerend. Hardlopen in mijn eentje vind ik op zich wel leuk, maar met zijn tweeën of meer vind ik het veel gezelliger, want onderweg praten we over van alles en nog wat, en ik vind het heel leuk om samen een doel te behalen. Dat doel kan gewoon een training zijn, of een hardloopje zoals een halve marathon ergens in Nederland, en op het moment is ons doel dus de marathon van New York!!! Ik ben heel dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen en vind het geweldig om straks met ons team van vijf slechtzienden en bijbehorende buddy’s over de finish van de marathon der marathons te gaan!

Daniel Huijser

Daniel (Daan)

Naam: Daniel Huijser, 48 jaar, woonachtig in Amsterdam, ren sinds 2000, heb 67 marathons gelopen, en ben sinds 2017 buddy bij Running Blind Amsterdam. Mijn motivatie om als buddy mee te gaan naar NYC: ik ben regelmatig sinds ik buddy ben een  buddy voor Nyash Karanja, en zij wou heel graag met mij een marathon gaan lopen. Heel simpel eigenlijk heb ik haar gevraagd of ze samen met mij en mijn man naar New York wou gaan in 2019 om daar samen de marathon te gaan lopen. Ze was meteen enthousiast, en we hebben in de groep van Running Blind Amsterdam gevraagd of er nog meer lopers mee wouden gaan doen met ons plan. En zodoende zijn we nu met een leuke groep al goed aan het trainen, soms gezamenlijk en soms apart maar allemaal met één doel! Het geeft mij een bijzonder goed gevoel om samen met deze bijzondere groep zo’n groot doel aan te gaan. Door de intensieve training en samenwerking met elkaar leren we elkaar ook nog eens beter kennen. Hoe leuk is dat! 

Maarten Sluyters

Maarten

Ik ben Maarten, 37 jaar en woon in Bussum.
In 2012 ben ik begonnen met hardlopen, de afstanden werden steeds langer en inmiddels heb ik 13 marathons gelopen. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren ook veel aan triathlon gedaan.

Dit jaar loop ik de marathon van New York als buddy van Jeroen om hem te helpen zijn droom marathon uit kunnen te lopen. Een kans als deze zal hij niet snel meer krijgen en dit blijft 1 van de meeste bijzondere hardloopwedstrijden waar je aan mee kunt doen. Lopen door die beroemde straten, het super enthousiaste publiek langs de weg en finishen in Central Park: daar gaan we voor!

Gerard Versteeg

Gerard

Ik loop al hard sinds 1984 en heb in de loop van de jaren 6 marathons gelopen. De marathon is dus een redelijk bekend terrein voor mij hoewel de laatste alweer in 2012 was en iedere marathon weer z’n eigen problemen en verrassingen  heeft.

Na enkele jaren, vanaf 2014, met veel plezier te rennen als buddy bij Running Blind kwam de Marathon van New York op ons pad. Na de ROPA-run in 2017 is dat de volgende uitdaging die we met beide handen hebben aangepakt.

De New York Marathon, de ultieme marathon voor velen en dus ook voor ons. Samen met buddy Maarten gaan we met Jeroen het avontuur aan. We zijn gemotiveerd tot op het bot om er een geweldig evenement van te maken waarbij het uitlopen én het beleven van de marathon voorop staat. En als dat gelukt is nog even de stad zelf ondergaan.
Ik volg ongeveer het trainingsschema van Jeroen en ga dus ook regelmatig met hem trainen. Hoewel we goed op elkaar ingespeeld zijn gaan we toch met twee buddy’s Jeroen begeleiden en gelukkig mag dat ook van de organisatie.
Mijn dank gaat uit naar Jeroen dat hij mij het vertrouwen geeft om deze marathon te lopen en naar Achilles International dat zij het mogelijk maken om het lopen voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

Ik heb er zin in.